Prezračevanje pisarn je zelo pomembno
23.10.2020

Zaradi zaščite pred širjenjem okužb s COVID-19 je marsikdo spoznal izzive dela od doma in se zatem veselo vrnil na svoje pisarniško delovno mesto. Ob tem se je povečalo zavedanje o pomenu kvalitete zraka v zaprtih prostorih. Čas velikih sprememb narekuje hitro prilagajanje in reševanje izzivov. COVID-19 nas je prisilil, da bolje pogledamo v okolje zaprtih prostorov in preverimo ali je dobro za zdravje.

Onesnaženost pisarniškega zraka je 3,5 krat večja od  onesnaženosti zunanjega zraka.

Kakovost zraka v zaprtih pisarniških prostorih je zelo pomemben izziv z vidika zagotavljanja varnega ter zdravega bivalnega ali delovnega okolja, v katerem prebijemo veliko časa. Pisarniški delavci v zaprtih prostorih preživimo približno 85 odstotkov svojega časa, onesnaženost le teh pa je tudi do 3,5 krat večja od onesnaženosti zunanjega ozračja. V zadnjih letih se je v družbi ustvarilo prepričanje, da je ozračje v zaprtih prostorih predvsem odraz zunanjega ozračja in da bomo z obravnavo zunanjega ozračja rešili tudi vse večji problem onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih a to ni povsem tako.

To ne velja le za poslovne ampak tudi stanovanjske stavbe in prostore, posebej ob izvajanju dela od doma. Zaščita zaposlenih pred škodljivimi onesnaževali in virusi, ki se prenašajo po zraku, med delom v podjetju je prioriteta. Prezračevalni sistemi, ki se lahko sistemsko povežejo s klimatskimi napravami so optimizirani za dolgoročno zdravje, investicija v tak sistem ni le dober začetek investiranja v zdravje zaposlenih, ampak nuja.

 

Obdobje odsotnosti zaposlenih zaradi dela od doma je hkrati obdobje upočasnitve poslovnih procesov, ki predstavlja priložnost za reševanje težav s kvaliteto zraka v poslovnih stavbah in investiranje v prezračevalne sisteme, s katerimi se rešimo nekvalitetnega ozračja v prostorih in poskrbimo za zdravje zaposlenih in obiskovalcev.

 

Kaj povzroča slabo kakovost zraka v zaprtih prostorih?

  1. Neprodušno zaprte sodobne zgradbe so nujne, če želimo zmanjšati svoj ogljični odtis, vendar take stavbe povzročijo tudi nekaj nenamernih težav, če ni prezračevanja. Pomanjkanje prezračevanja v nepredušni stavbi zastruplja notranje okolje. Kopičenje odvečne vlage in CO2 lahko celo povzroči razraščanje plesni v stavbi in bolezen. Slabo prezračevana pisarna pomeni dodatno zvišanje ravni CO2. Zaskrbljujoče je, da raziskave kažejo, da lahko že pri 1000 osebah na milijon pride do zdravstvenih težav in slabega kognitivnega delovanja, tudi če je oseba v takem prostoru le nekaj ur. Pomanjkanje klimatizacije omogoča povečanje vlažnosti in nabiranje nefiltriranih delcev v zraku.
  2. Obstaja tudi veliko onesnaževal, ki nastajajo znotraj samega delovnega mesta, kot na primer: čistilna sredstva, topila, prah, vlakna, ostanki fotokopij in strupene spojine v opremi ter gradbenih materialih, sicer znane kot hlapne organske spojine. Ta nezdrava mešanica onesnaževal sčasoma domuje po celotni pisarni. Vdihovanje onesnaževal ima lahko katastrofalne učinke na naše zdravje, vendar pogosto ne prepoznamo, kdaj trpimo zaradi onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. "Sindrom bolne zgradbe" je pojav, ki se med zaposlenimi v pisarni povečuje in vključuje simptome kot so suhe ali srbeče oči, grlo in koža, glavoboli, letargija in razdražljivost. Ti simptomi se povečajo v času dela v poslovni zgradbi/pisarni in izboljšajo ali izginejo zven zgradbe. Kvaliteta zraka v zaprtih prostorih je povezana tudi s produktivnostjo pri delu. Zaradi slabega zraka pade koncentracija in poveča se utrujenost.
  3. V času prehladnih obolenj in gripe se lahko kakovost zraka v zaprtih pisarniških prostorih drastično poslabša. COVID-19 pa predstavlja še dodatno tveganje saj nekateri znanstveniki sumijo, da se lahko prenaša po zraku, hkrati pa menijo, da se tveganje za širjenje koronavirusa zelo zmanjša, če je prostor dobro prezračevan in je v njemu dovolj svežega zraka.

Kako lahko izboljšamo kvaliteto zraka v zaprtih prostorih?

Z učinkovitim prezračevanjem, ki ga izvajamo bodisi z naravnimi ali mehanskimi postopki. V prostore moramo dovajati svež zrak in iz njih odstranjevati zastarel in vlažen zrak. Odpiranje oken je eden od načinov a ni varčno in vodi do toplotnega neugodja.

Mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote pa je namenjeno zagotavljanju zahtevanega enakomernega pretoka svežega zraka z rekuperacijo toplote iz odvedenega zraka. S tem zagotavljamo odstranjevanje zastarelega zraka vsem zaposlenim in ne le tistim ob odprtem oknu.

REHVA, evropsko združenje proizvajalcev opreme priporoča, kako upravljati mehanske prezračevalne sisteme, da se prepreči širjenje COVID-19. Sistemi naj se ne izklapljajo in naj obratujejo z nižjo hitrostjo, ko stavba ni v uporabi. Kroženje notranjega zraka ni priporočljivo zaradi nevarnosti kroženja kontaminiranega zraka.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote dobavijo potrebno prezračevanje na energetsko učinkovit način. Energija, porabljena za ogrevanje notranjega zraka, se ne odvrže. Ob dovajanju svežega zraka lahko tak sistem zajame do 80 odstotkov toplotne energije iz odvedenega zraka. Tako se temperatura dovedenega zraka približa želeni temperaturi. Za pripravo svežega zraka na sobno temperaturo se porabi izjemno malo energije.

Sistemi za centralno prezračevanje so opremljeni tudi s filtri, ki lahko filtrirajo škodljiva onesnaževala in patogene delce v zraku. To pomaga zboljšati probleme senenega nahoda in astme in zmanjša tveganje za sindrom bolne zgradbe. Zelo učinkoviti so tako imenovani HEPA filtri. Vendar pa obstaja veliko plinastih snovi, ki jih HEPA filtri ne morejo zajeti. Za to so idealni filtri z aktivnim ogljem. Filtrirni sistemi z aktivnim ogljem delujejo tako, da škodljive molekule ujamejo na plast aktivnega oglja in jih izločijo iz zraka, vključno s plini, ki jih oddajajo čistilna sredstva, sušenje barv in cigaretni dim. Opozoriti pa moram, da je treba filtre z aktiviranim ogljikom zamenjati, ko se nasičijo z onesnaževali.

Z učinkovitim prezračevanjem v prostore dovajamo svež zrak in iz nijh odstranjujemo zastarel in vlažen zrak.

Kako vemo, da je zrak v zaprtih prostorih kvaliteten, če ga ne spremljamo?

S spremljanjem lokalne temperature, vlažnosti in ravni CO2 ter drugih onesnaževal v prostoru lahko zrak v zgradbah ustrezno izboljšamo. Lastniki stavb, delodajalci in zaposleni lahko storimo veliko z ozaveščanjem o pomenu kvalitete zraka v zaprtih prostorih. Tudi sami lahko pripomorete k temu. Posebej veliko pri ozaveščanju lahko storimo dobavitelji prezračevalnih in klimatskih sistemov, projektanti in izvajalci prezračevanja in klimatizacije. Vsi bi se morali nujno vključiti v obveščanje skupnosti o načinih izboljšanja zdravja in dobrega počutja. Če vas zanima več o nas in našem delu na tem področju, smo pripravljeni na dodatna pojasnila. V veliko podporo z informacijami o prezračevanju in klimatizaciji stavb ter postopkih potrebnih za zagotavljanje kvalitete zraka v zaprtih prostorih je tudi Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb.

Za dodatne informacije nas lahko brezplačno kontaktirate prek telefonske številke 080 1959 ali prek e-pošte info@vitanest.si .

23.10.2020

Vas zanima več iz te teme?

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube