Cigaretni dim lahko vpliva na delovanje klimatske naprave
30.05.2020

Splošno znano je, da cigaretni dim škoduje zdravju kadilcev in oseb, ki pasivno vdihujejo cigaretni dim. Kot da povečana zdravstvena tveganja in prezgodnja smrt nista dovolj, cigaretni dim vpliva tudi na učinkovitost delovanja klimatske naprave in na kakovost zraka v prostoru kjer kadimo. S pogostim čiščenjem filtrov zraka izboljšamo zrak v prostoru in omilimo zdravstvena tveganja. Klimatska naprava MSZ-LN s plazemskim filtrom, ki nevtralizira cigaretni dim je najboljša pomočnica v boju proti cigaretnemu dimu.

S pogostim čiščenjem filtrov zraka izboljšamo zrak v prostoru in omilimo zdravstvena tveganja.

Kaj vemo o vplivu cigaretnega dima na zdravje?

S kajenjem se povečuje tveganje za nastanek in razvoj bolezni ter smrti. Državne institucije sprejemajo različne ukrepe in predpise za zmanjševanje kajenja, med drugim tudi prepoved kajenja v zaprtih prostorih, kjer kadilci v položaj nemočnega borca proti kajenju spravljajo tudi nekadilce. Tobačni dim sestavljajo trdni delci razpršeni v plinu, ki nastane z nepopolnim izgorevanjem. Ravno trdni del cigaretnega dima v veliki meri povzroča dolgotrajne, zdravju škodljive učinke. Škodljive snovi v dimu so rakotvorne, posredno povzročajo rakava obolenja, dražilci in strupi za migetalke dihalnih poti. Vsem dobro znan je jutranji kadilski kašelj, pri nekaterih kadilcih tudi zmanjšana dihalna zmogljivost.

Trdni del cigaretnega dima v veliki meri povzroča dolgotrajne, zdravju škodljive učinke

Kako cigaretni dim vpliva na filtre v klimatski napravi in kakovost zraka v zaprtih prostorih?

Cigaretni dim vsebuje številne bolj ali manj škodljive snovi velikosti od 0,2 do 0,5 mikrona. Ne glede na prepovedi kajenja v javnih zaprtih prostorih, nekateri še vedno kadijo v privatnih zaprtih prostorih. Varna cigareta ali varna količina oz. način kajenja ne obstajajo.

 

Z izbiro ustrezne klimatske naprave, ki ima vgrajene filtre s plazemsko tehnologijo vplivamo na zmanjšanje posledic kajenja v stanovanjih in drugih zaprtih prostorih.

 

Kaj imajo pri tem najpogosteje uporabljene klimatske naprave v stanovanjih? Podobno kot zmogljivost pljuč se tudi zmogljivost klimatske naprave zmanjša, če so zračni filtri, skozi katere kroži prostorski zrak zabiti z umazanijo, ki onemogoča ustrezen pretok zraka. Cigaretni dim vsebuje tako imenovana plinska onesnaževala, ki se prilepijo na pljuča, saj so dovolj majhna, da jih vdihnemo. Ta onesnaževala vsebujejo ogljikov monoksid, amonijak, arzen, benzen in vodikov cianid. Medtem ko imajo klimatske naprave filtre, namenjene izboljšanju kakovosti zraka v zaprtih prostorih, je količina onesnaževal, ki jih sproži cigareta, tako velika, da lahko filter zapolni z ostanki. Delci iz cigaretnega dima se ne prilepijo samo na pljuča ampak tudi na klimatsko napravo in filtre klimatske naprave, skozi katere kroži prostorski zrak. Skozi zamazan filter zrak ne kroži tako kot bi moral, zato se učinkovitost delovanja klimatske naprave zmanjša.

Na kakšen način lahko vplivamo na izboljšanje zraka v klimatiziranem prostoru?

Če menite, da klimatska naprava ne hladi oziroma greje dovolj dobro, najprej preverite stanje zamazanosti filtrov zraka. V kadilskih prostorih je pogosto čiščenje zračnih filtrov klimatske naprave izjemno pomembno za izboljšanje zraka v prostoru. Pogostost je odvisna predvsem od števila pokajenih cigaret in števila kadilcev, zato naj uporabniki čiščenje prilagodijo glede na stanje zamazanosti filtrov. Neljuba posledica zamazanih zračnih filtrov je slabo delovanje klimatske naprave, torej slab zrak v prostoru. Visoko učinkoviti v boju proti cigaretnemu dimu in slabim vonjavam so posebni filtri s srebrovimi ioni, ki zagotavljajo lepši zrak v prostoru. Za doživetje razkošja svežine klimatiziranega prostora pa se uporabljajo filtri s plazemsko tehnologijo, ki učinkovito nevtralizirajo tudi mikrodelce 2,5µm. Če ste kadilec ali alergik, se pri nabavi klimatske naprave pozanimajte tudi o tovrstnih filtrih.

Za dodatne informacije nas lahko brezplačno kontaktirate prek telefonske številke 080 1959.

30.05.2020

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube