Nasveti za učinkovito in varčno uporabo klimatske naprave

Z nabavo klimatske naprave Mitsubishi Electric naredite prvi korak k idealni klimi. Nato ste na vrsti vi, da poskrbite za njeno učinkovito in varčno uporabo ter dolgo življenjsko dobo. To omogočite tako, da ravnate premišljeno in naredite majhne spremembe v svojem življenjskem slogu.

12 uporabnih nasvetov za idealno klimo v prostoru in energijsko učinkovito klimatsko napravo:

1. Preverite in očistite zračni filter

Najpomembnejše opravilo je redno preverjanje in čiščenje zračnih filtrov. Umazani filtri povečajo porabo energije in sčasoma oslabijo delovanje klimatske naprave. Čisti filtrirni sistem ohranja učinkovitost klimatske naprave, nizko porabo elektrike in nenazadnje izboljša zrak v prostoru. Pogostost čiščenja zračnih filtrov je odvisna od več dejavnikov: velikosti prostora, števila uporabnikov in hišnih ljubljenčkov, navad uporabnikov kot na primer, čiščenja prostorov, kuhanja, kajenja ter posledično kvalitete zraka v prostorih. Čiščenje je enostavno opravilo, ki ne vzame veliko časa in je opisano v navodilih za uporabo klimatske naprave. Priporočamo čiščenje pred nastopom sezone hlajenja in ogrevanja, vmes pa po potrebi.

Pogostejše čiščenje filtrov klimatske naprave izboljša kvaliteto zraka in omogoča bolj zdravo bivanje v zaprtih prostorih.

2. Uporabite pametno upravljanje v oblaku MELCloud

MELCloud ponuja kontrolo v živo iz oddaljene lokacije in omogoča: vklop-izklop, izbiro načina delovanja (samodejno/ogrevanje/hlajenje/ventilator), hitrost ventilacije, nastavitev tedenskega časovnika, nastavitev kota lopatic, zaznavanje in nastavitev sobne temperature ter lokalne vremenske informacije. Popolnost funkcij je odvisna od modela priključene notranje enote. Vse to uporabniku zagotavlja popolno prilagodljivost.

Z MELCloud Google Home Action lahko upravljate svoje klimatske naprave Mitsubishi Electric s preprostimi glasovnimi ukazi. Google Home Action je združljiv z aplikacijo MELCloud in sistemi Mitsubishi Electric nameščenimi v vašem domu ali poslovnem prostoru. Ko povežete svoj račun MELCloud z Google Home, lahko nato uporabite svoj glas za vklop/izklop, spreminjanje načinov, spremljanje in spreminjanje temperature preprosto tako, da izgovorite zahtevani ukaz. Aplikacija MELCloud je združljiva samo z uradnim Wi-Fi vmesnikom MAC-587IF-E, ki ga namesti pooblaščeni inštalater. Klimatizirana območja, ki jih želite nadzorovati poimenujete s preprostimi imeni, kot so "spalnica", "jedilnica" ali "dnevna soba". Klimatska naprava bo s povezavo na Google Home razumela enostavne ukaze, kot na primer:

 • OK Google, vklopi.
 • OK Google, nastavi na 23.
 • OK Google, povečaj za 4 stopinje.
 • OK Google, nastavi na samodejni način.
 • OK Google, nastavi hitrost na 3.
 • OK Google, kaj je nastavljeno?
 • OK Google, kakšna je temperatura v spalnici?
 • OK Google, nastavi na ogrevanje.
 • OK Google, nastavi vodoravno nihanje.

3. S prezračevanjem in rednim klimatiziranjem preprečite velika nihanja temperature in zmanjšate porabo energije

Za večjo učinkovitost klimatske naprave je ključnega pomena vzdrževanje stalne temperature in izogibanje velikim temperaturnim odklonom v prostoru s pogostim vklapljanjem in izklapljanjem klimatske naprave. To je lahko eden glavnih razlogov za povečanje stroškov elektrike. Vklop hlajenja s polno močjo poleti ali ogrevanja pozimi je sicer zelo učinkovit način za pri doseganje želene temperature, vendar neprimeren zaradi višjih stroškov energije.

Eden najboljših načinov za vzdrževanje stabilne temperature je prezračevanje prostora pred začetkom vsake poletne sezone in jutranje prezračevanje. Priprava prostora na vročo sezono oziroma vroč dan ne bo le zmanjšala porabo energije, ampak tudi izboljšala splošno udobje uporabnikov. Nato uporabite aplikacijo MELCloud za vzdrževanje popolne sobne temperature tako, da nastavite temperature in urnike, ki so prilagojeni vašim bivalnim navadam. V ekstremnih vremenskih razmerah boste morda želeli, da pustite klimatsko napravo nenehno delujočo, tudi ko vas ni v prostorih. Najboljša rešitev je, da klimatiziranje prilagodite z upravljanjem v oblaku MELCloud, tako lahko nastavite vam prilagojene tedenske urnike klimatiziranja prostora. Če ste med delovnikom odsotni od ponedeljka do petka ker delate od 8 h do 16 h lahko na primer nastavite vklop ob 11 h dopoldan in izklop ob 23 h zvečer, za vikend pa časovnik nastavite na vklop kako uro prej, izklop pa kasneje.

4. Uporabite najboljšo nastavitev termostata

Nastavitve termostata igrajo pomembno vlogo pri povečanju učinkovitosti vaše klimatske naprave. Čeprav vas morda zanima pogosto spreminjanje nastavitev termostata, zlasti v ekstremnih vremenskih razmerah, to ni najboljša praksa.

5. Ustvarite klimatizirana območja

Uporabniki ponavadi niso pozorni, ko gre za ustvarjanje območij klimatizacije in želijo na primer namestiti eno klimatsko napravo na hodnik ali stopnišče a to ni koristno pri zmanjševanju računov za energijo in ni najboljša metoda za učinkovito uporabo klimatske naprave. Z ustvarjanjem klimatiziranih območij pa ne boste klimatizirali celotnega doma, ampak območja, ki jih pretežno uporabljate, na primer dnevno sobo in spalnico. Z namestitvijo klimatske naprave za vsako območje boste lahko nastavili delovanje in drugačno temperaturo za vsako območje ter se tem zagotovili maksimalno udobje uporabnika območja. V tem primeru uporabite klimatske naprave v multi izvedbi.

Če določenega prostora v hiši ne potrebujete za hlajenje, ga ne ohlajajte in varčujte z energijo!

6. Uporabite funkcijo razvlaževanja namesto hlajenja

Ali poleti klimatsko napravo vedno uporabljate v načinu hlajenja? Poskusite uporabiti tudi način razvlaževanja. Ko ni izjemno vroče in potrebujete le osvežujočo spremembo, je lahko razvlaževalni način zelo učinkovit za povečanje klimatskega udobja! Priporočena vlažnost v prostoru je od 30 % do 50 %. Vzdrževanje najboljše ravni vlažnosti je odvisno od različnih drugih dejavnikov, sezone, oblačil, uporabniških navad in osebnih zahtev.

7. Vzdržujte čisto okolico notranje in zunanje enote

Čiščenje notranjosti prostorov je v vaši navadi a morda boste pozabili na zunanjo enoto klimatske naprave, ker ni na vidnem mestu. V tem primeru je najbolje, da si nastavite opomnike za termine preverjanja čistoče zunanje enote in njene okolice. Ustvarite prijeten in senčen prostor za svojo zunanjo enoto in zagotovite učinkovito delovanje klimatske naprave.

Če umazanija, listje in ostanki ali celo živali pridejo v kanale ali na izmenjevalnik zunanje enote klimatske naprave lahko preprečujejo učinkovito delovanje ali celo poškodujejo klimatsko napravo.

8. Prepričajte se, da je vaša klimatska naprava prave velikosti

Premajhna ali prevelika klimatska naprava za vaš prostor bo neučinkovita. Bistvenega pomena je, da kupite ustrezno dimenzionirano napravo, saj bo morala premajhna delovati dlje in s polno močjo. Prevelika klimatska naprava bo porabila več energije, kot je potrebno, in povzročila višje račune. Priporočamo, da monter klimatskih naprav opravi ogled vašega prostora in posvet o vaših potrebah, nato pa skupaj izbereta ustrezno moč in lokacijo namestitve klimatske naprave.

9. Kaj narediti v dneh, ko je pasja vročina?

Če želite premagati pasjo vročino in hkrati varčno klimatizirati prostor si lahko pomagate tako, da svojo klimatsko napravo združite s stropnim ventilatorjem. Tako lahko še vedno nastavite klimatsko napravo na ne prenizko temperaturo in najnižjo hitrost ventilacije, stropni ventilator pa bo ohlajen zrak razširil po širokem območju. Združite oboje za maksimalno udobje , učinkovitost in hkrati maksimalni prihranek energije.

10. Usmeritev lopatic navzgor

Pri uporabi klimatske naprave v načinu hlajenja naj bodo lopatice usmerjene navzgor. To je zato, ker navzgor usmerjen hladen zrak najbolje kroži po prostoru. Pihanje naj ne bo usmerjeno neposredno proti telesu. Ko pa je vklopljen način ogrevanja, je bolje ohraniti smer lopatic navzdol, ker se po zakonu termodinamike toplota premika v hladna mesta.

11. Ne dovolite, da termostat klimatske naprave prevzame toploto

Termostat je zelo pomemben pri vzdrževanju temperature v zaprtih prostorih, saj bere temperaturo iz okolice in jo nato spreminja. Zato poskrbite, da ne bo postavljen neposredno na sončno svetlobo, blizu vrat ali oken ali nad prezračevalne odprtine. Namestitev na nepravilno mesto bo povzročila napačne odčitke in neželeno sobno temperaturo.

12. Kako si še lahko pomagamo, da zmanjšamo porabo energije?

Idealno klimo v prostoru in energijsko učinkovito klimatsko napravo lahko omogočite tako, da ravnate premišljeno in naredite majhne spremembe v svojem življenjskem slogu.
 1. Pri nakupu nove klimatske naprave preverite sezonsko razmerje energetske učinkovitosti pri hlajenju (SEER) in ogrevanju (SCOP). Če si želite energetsko varčno klimatsko napravo, poiščite model uvrščen v najvišji energijski razred A+++, z visokim SEER in SCOP. To je klimatska naprava MSZ-LN.
 2. Zasenčite okna z zavesami, zunanjimi roletami ali uporabite zatemnjena stekla s čimer boste preprečili pregrevanje prostora.
 3. Prepričajte se, da zadržite hlad v zaprtih prostorih tako, da opravite večje prezračevanje zjutraj in nato ne puščajte odprtih oken in vrat.
 4. Ne ustvarjajte prevelike razlike med notranjo in zunanjo temperaturo.
 5. Fizično obremenjujoča dela prenesite na obdobja z zmernejšo temperaturo.

Za dodatne informacije lahko brezplačno pokličete prek telefonske številke 080 1959, svetovalo vam bo izkušeno osebje našega podjetja.

 

Vas zanima več iz te teme?

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube