Neobičajen zvok iz klimatske naprave

Klimatske naprave za stanovanja in poslovne prostore delujejo tiho in ob delovanju sproščajo določene krajše zvoke, predvsem ob zagonu in izklopu. Z večanjem razlike med zunanjo in želeno notranjo temperaturo se lahko poveča moč ventilacije in s tem glasnost delovanja, kar je normalno. Pozorni pa je treba biti na neobičajno močne zvoke ali zvoke, ki trajajo dalj časa kot običajno. Večina vibracij in neželenih hrupov se pojavi v zunanji enoti, kjer so gibljivi materiali in sestavni deli, kateri so lahko izvor zvokov. Zunanji hrup je včasih enostavno razložiti, odvisno pa je od situacije. Če se nekje pojavi neznačilen zvok, je najboljša rešitev takoj poiskati pomoč pooblaščenega serviserja.

Neobičajni zvoki iz klimatske naprave so posledica različnih razlogov

9 neobičajnih zvokov klimatske naprave in z njimi povezane težave

Pokanje

Udarjajoč zvok ali pokanje se običajno nanaša na ohlapen ali zlomljen del znotraj kompresorja klimatske naprave - ojnica, bat ali ročična gred. Šumeči pok lahko kaže tudi na to, da je potrebno zamenjati kompresor. Morda pa je ventilator v notranji enoti neuravnotežen. Potrebno je torej najprej locirati zvok, ali prihaja iz notranje ali zunanje enote.

Rožljanje

Rožljanje ali žvenket je še en znak ohlapnega dela oziroma dela, ki ni balansiran. Deli znotraj enote so verjetno poškodovani, kompresor pa se je lahko razrahljal, zato bo morda potrebna zamenjava. Lahko pa je vzrok zunanji ventilator ali lamele ventilatorja zunaj ravnotežja in udarjajo ob druge dele.

Klikanje

Klikanje električnih komponent ob zagonu in izklopu klimatske naprave je običajni del delovanja sistema, stalen klik pa ni običajen. Lahko je znak okvarjene regulacije ali termostata. Na stalno klikanje je potrebno reagirati preden nastanejo večje težave.

Brenčanje

Brenčanje in bučanje je neprijetna težava, ker lahko izvira iz različnih vzrokov. Nekateri so hitro rešljivi, drugi pa dokaj skriti. S pregledom notranjosti naprav lahko hitro ugotovimo dvoje:

• Ohlapne dele, najpogosteje motor ventilatorja in neuravnovešene lopatice ventilatorja.

• Nečistoče v notranji ali zunanji enoti, najpogosteje kondenzatorski tuljavi in zračnem filtru.

Če pa klimatska naprava slabo hladi ali sploh ne hladi, lahko uhaja plin in zaradi uhajanja prihaja do zamrznitve klimatske naprave.

Cviljenje

Cviljenje ali cvileče škripanje se lahko prenaša skozi sistem veznih vodov. Ventilatorji glasno cvilijo, ko se pokvari pogon ali ohišje. Pri nekaterih enotah pa je ta zvok normalen ob zagonu. Prepoznati je treba ali gre za zvok, ki ga naprava vedno oddaja, ali je nekaj novega.

Brnenje

Brnenje včasih nakazuje, da je nek del v klimatski napravi nedelujoč, lahko je prišlo do električne težave. Ohlapno ožičenje lahko sproži brnenje, kompresor se oglasi a noče zagnati in pride do težav z motorjem. Lahko pa težava izvira iz vibracije povezovalnih vodov.

Šklepetanje

Šklepetanje oziroma rohnenje lahko pomeni, da je klimatska naprava iztrošena in sestavni deli nimajo več ustreznega oprijema. Lahko je zrahljan ventilator. Zrahljane električne spojke lahko poškodujejo druge sestavne dele, vključno s kompresorjem, če jih ne pravočasno popravimo. Najprej je treba preveriti ali so v ohišju enote ohlapni vijaki, očistiti kondenzacijske tuljave in očistiti ali zamenjati zračni filter v notranji enoti. Vzrok so lahko tudi vejice ali listi, ki so zamašili odprtine v zunanji enoti.

Piskanje

Če slišite visoko piskanje izključite klimatsko napravo in takoj pokličite strokovnjaka. Najverjetneje prihaja do puščanja hladilnega sredstva. Piskanje je lahko tudi posledica visokega notranjega tlaka v kompresorju, kar je zelo nevarno. Če se vaša klimatska naprava izklopi sama je to dobro, senzor opravlja svojo funkcijo, da vas zaščiti pred potencialnimi nevarnostmi.

Šumenje

Šumenje lahko nastane zaradi puščanja iz kompresorskega ventila. Uhajanje plina je treba takoj popraviti sicer se lahko težava še poslabša. Če ni krivda na notranjem ventilu kompresorja lahko šumenje povzroči previsok tlak v kompresorju. Nežno šumenje se lahko kasneje spremeni v škripanje. Če slišite škripanje, ki ga spremlja pihanje, je lahko hladilni plin pod visokim pritiskom in prihaja do puščanja iz hladilnega voda. Upoštevajte, da so manjši in krajši zvoki normalni operativni zvoki, ki trajajo nekaj sekund in prihajajo iz ekspanzijskega ventila na začetku novega cikla. Dalj trajajoče in pojačano šumenje pa zahteva pregled serviserja.

Kaj lahko naredite, če popravilo ne odpravi neobičajnega zvoka?

Če je klimatska naprava že stara, jo zamenjajte z novo. Ponudba sodobnih klima naprav je široka a kljub temu svetujemo premišljen nakup. Opremite se z nasveti ob nabavi klimatske naprave.   
Če je klimatska naprava sodobna ali nova, mogoče neobičajni zvok ne izvira iz naprave ampak iz veznih vodov oziroma inštalacije, v tem primeru pridobite še drugo mnenje.

O nas in strokovnosti naših pooblaščenih serviserjev se lahko najhitreje prepričate  tako, da nas brezplačno pokličete prek številke 080 1959, saj imamo dolgoletne izkušnje in na področju klimatizacije delujemo že več kot 20 let. 

Vas zanima več iz te teme?

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube