Ritual prereza med delom in prostim časom
17.11.2020

Veliko podjetnikov pade v posel tako, da se osebno življenje zlije s poslovnim življenjem. V času epidemije COVID-19 po so meje med osebnim in poslovnim življenjem postale zamegljene tudi za mnoge zaposlene. Mnogi so bili veseli, ko se je z namenom zmanjšanja širjenja okužb uvedlo delo od doma, s tem pa zmanjšal obseg voženj na delovno mesto. Nekateri vidijo delo od doma kot brušenje vztrajnosti, drugi kot nov izziv gradnje samostojnejše osebnosti in povezovanja družine. V kolikor ste uspeli doseči, da je delo od doma doprineslo dodaten in zelo pomemben del dneva, brez katerega ne morete več, spadate med tiste, ki se uspejo regenerirati in uspešno delati, tudi od doma.

Vedno več podjetnikov osebno življenje spoji s svojim poslovnim življenjem.

Če ste med tistimi, ki znate zapreti službeni računalnik in mobitel ob koncu dela, se preoblečete v športna oblačila in odpravite na prosto v bližino svojih bivališč, poznate orodje, da vas delo od doma ne obremenjuje ampak obogati, četudi veljajo različne prepovedih gibanja s katerim se omejuje epidemija COVID-19. Ritual potovanja v zunanji svet s katerim naredimo razcep od dela, ne le izboljšuje vaše življenje ampak tudi uspešnost podjetja v katerem delate. Razcepno potovanje lahko opravite peš, s kolesom, sami, s partnerjem, prijateljem, psom ali z družino, načinov je veliko.

Z vsakodnevnim ritualom potovanja v odprte prostore oziroma v naravo nadomestimo čas potovanja oziroma vožnje iz pisarne domov. To je prvi prosti čas umeščen v časovnico takoj po opravljenem delu, ko se začne odklop, s tem pa obdobje prostega časa in regeneracije. Kvaliteta tega prostega časa je, da za nas predstavlja tisti veseli trenutek, ki ga vsi poznamo, ko končamo delo. To veselje izhaja iz dejstva, da je pred nami tisti del dneva med službo in spanjem, ko svoje življenje razbremenimo odgovornosti, se odpočijemo in regeneriramo.

Ko končamo delo naše veselje izhaja iz dejstva, da je pred nami tisti del dneva, ko se razbremenimo.

Zaposleni zelo cenijo svoj prosti čas, a ritual prostega časa ni povezan le z miselnostjo zaposlenih ampak tudi z miselnostjo delodajalcev, da so zaposleni bolj produktivni in podjetju prinašajo večjo vrednost, če se dnevno regenerirajo in ustrezno odpočijejo pred novim delovnim dnevom. Stres in počitek igrata skupni ritem, ki doprinese okrevanje in učinkovitost osebe. Za zaposlene na domu, ki se počutijo preobremenjene, je vzeti si čas za potovanje v naravo oziroma bližnji okoliš doma ključno, da si povrnejo svoje osebno življenje in posledično tudi svoje delovno življenje.

 

Za osebe, ki se trudijo prilagoditi delu na daljavo je ena največjih težav ta, da delavnik nima jasnega konca, ki ga predstavlja vožnja iz službe domov. Pri delu od doma je vožnjo iz službe domov oziroma v del dneva, ki predstavlja naš prosti čas, dobro nadomestiti s potovanjem v okolico doma oziroma v naravo in s tem nekako opraviti ritual prereza. S tem možganom pomagamo odklopiti in pričeti regeneracijo zaradi katere bomo naslednji dan uspešnejši, kljub izzivom dela od doma.

 

Kot pomemben ritual, ki lahko zamenja ritual vožnje iz službe domov nekateri uporabijo ritual preoblačenja, a veliko bolj učinkovita je zamenjava vožnje z avtomobilom z vožnjo s kolesom. S takim ritualom službeni oziroma delovni čas bolje distanciramo od prostega časa. Ritual prereza je posebej zdravilen za tiste, ki delajo na računalnikih in telefonih. Službeni računalnik in telefon je treba zapret in nekaj časa delati nekaj drugega, na primer telovaditi, kuhati, vrtnariti, prebrati knjigo in podobno.

Z odhodom v naravo delovni čas bolje distanciramo od prostega časa.

Te enostavne a lepe rutine se v brezmejnosti računalnika ali mobitela lahko pozabijo in mogoče ne boste zaznali, da je padla noč, da dihate na škrge in imate mrzle okončine. Čez nekaj trenutkov pa se boste v postelji spraševali zakaj ne morete zaspati. Zato je izjemno pomembno pomagati telesu, da se prilagodi.

Zaposlenim, ki se počutijo preobremenjene z delom od doma, lahko tak ritual povrne tako osebno življenje kot tudi svoje delovno življenje. Najbolje je potovati v naravo in v tem času doma opraviti izdatno prezračevanje prostorov, kjer smo ves dan delali, pred povratkom pa uporabiti nadzor v oblaku MELCloud in kar prek mobilne aplikacije poskrbeti za idealno prostorsko klimo (ogrevanje ali hlajenje).

Prerez med delovnim in življenjskim jazom ter iskanje novih poti za prehod med obema bivanjskima stanjema ni koristno le za zaposlenega, ampak tudi za podjetnika delodajalca oziroma trajnostni razvoj in uspeh podjetja. Problem preutrujenosti, pomanjkanja zanosa in osredotočenosti se pojavi, če med delom in prostim časom ni prereza in so ljudje vedno delovno »vklopljeni«. Veliko težav je mogoče opaziti, če te odcepitve od dela ni vse do večera, ko se zaposleni iz službe premesti na kavč pred televizijski sprejemnik, kjer ga hitro premaga utrujenost in spanec. Ste tudi vi med temi?

Vzeti čas zase pomeni vzeti nadzor nad svojim življenjem namesto, da življenje vzame nadzor nad nami.

Način vpeljave rutine prereza je ključnega pomena za mentalno in telesno zdravje, odnose in efektivnost. Ko gre za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, mora vsak ugotoviti, kaj mu najbolj ustreza, tu ni pravilnega ali napačnega odgovora, so pa dobre in manj dobre posledice. Sprejetje rutine prereza in odklopa od dela na osebo deluje pozitivno, ko se začne pri posamezniku, odmeva pa tudi pri kolegih - in če ste vodja, lahko vodenje z zgledom pomaga ekipi, da se lažje odklopi, regenerira in postane uspešnejša.

Vzeti čas za potovanje iz lastnega doma v okoliš, bodisi peš, s kolesom ali s psom, pomeni vzeti nadzor nad svojim življenjem, namesto da življenje vzame nadzor nad nami. In v času izvajanja vašega osebnega rituala si lahko s proizvodi MITSUBISHI ELECTRIC privoščite tudi oddaljeni nadzor nad vašo klimatsko napravo ali toplotno črpalko.

Za dodatne informacije nas lahko brezplačno kontaktirate prek telefonske številke 080 1959 ali prek e-pošte info@vitanest.si .

17.11.2020

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube