Zakaj so najbolj prodajane klimatske naprave v beli barvi?
Karmen Kompara
4.06.2020

Približno 30 let se že ukvarjam s prodajo klimatskih naprav. Iz izkušenj vem, da so najbolj prodajane klimatske naprave v odtenku bele barve. Včasih se sicer zgodi tudi povpraševanje po drugačni barvi klimatske naprave a je to poredko.

Vsak si lahko umisli svojo barvno kombinacijo, ki se lepo poda v prostor

Ali trendi, barvne zapovedi in barvna simbolika vplivajo na povpraševanje po določeni barvi?

Barva leta je letna izpostavitev barve, ki je spodbujana s strani določenih podjetij. Že dalj časa institut barve leta povezujemo z ameriškim tiskarskim podjetjem Pantone, katero je je od sredine 20. stoletja poznano po svoji standardni PMS lestvici barv. Pantone Colour Institute je za barvo leta 2020 izbral klasično modro barvo, ki jo je opisal kot ljudem najljubšo barvo nasploh. Evropski sistem zapisov barv pozna še švedsko lestvico barv NCS, ki jo radi uporabljajo arhitekti, oblikovalci, proizvajalci različnih materialov in premazna industrija ter nemško lestvico RAL za prašne premaze in plastiko. Institut barve leta ustvarja barvne trende in omogoča povečanje povpraševanja in prodaje proizvodov obarvanih v barvo leta.

V času, ko padajo odvisnosti od trendov vse več koloristov in oblikovalcev raje dela izven navedenih rigoroznih barvnih lestvic in sledi svojemu okusu. Mnenje teh samoiniciativnih mešalcev barv je, da ustaljene in s strani institucij promovirane barve, barvne lestvice in zapovedi omejujejo in siromašijo paleto barv, ki jo vidimo okoli sebe v vsakdanjem življenju.

 

Tudi pri kombiniranju barv nismo več tako rigorozni kot smo bili v preteklosti. Vsak si lahko omisli svojo barvno kombinacijo, ki odstopa od zapovedi barvnih kombinacij ali nasprotno. Danes je lahko vsaka barvna kombinacija zanimiva, posebna in vredna pogleda.

 

Svetloba, materiali, okolje, naša očesna zaznava ter celo trenutno razpoloženje gledajočega omogočajo, da marsikateri predmet v naših očeh kameleonsko spreminja barvo in ustvarjajo čisto osebne barve. Predmete, ki jih gledamo namreč vidimo v različnih niansah in barvah, glede na čas in prostor oziroma kot osvetljenosti predmeta in položaj gledajočega.

Barvam predpisujejo tudi splošne simbolne pomene, le ti opredeljujejo celo značaj oseb. Naj človek naredi barvo, ne barva človeka. Če dopustimo idejo, da barva naredi človeka, ta dobi moč nad ljudmi in njihovim obnašanjem.

Dva ključna vzroka za najbolj prodajane belo obarvane klimatske naprave?

Bela barva se poda v vse ambiente

Rentabilnost bele barve

zaradi dejstva, da imajo vsake oči svojega malarja, proizvajalci in trgovci raje ne ponujajo stenske klimatske naprave v paleti različnih barv. Barva lahko ovira uspešnost prodaje, če proizvod določene barve ne gre v prodajo ali se prodaja v skromnih količinah. Ker je danes zelo težko ponujati klimatske naprave v trendi barvah, je barvna lestvica klimatskih naprav, ki se tržijo v Sloveniji osredotočena predvsem na odtenke bele barve. Zaradi tega toliko bolj izstopajo klimatske naprave, ki niso bele barve.

Univerzalna praktičnost bele barve

O barvah bi lahko pisala še in še a bom zaključila z ugotovitvami Newtona, da so barve, ki se kažejo v mavrici, komponente iz katerih je sestavljena bela svetloba. V beli barvi, ki se poda v vse ambiente in enostavno predstavlja univerzalno praktično rešitev se torej skrivajo barve mavrice. Tudi zato ni čudno, da so bele klimatske naprave najbolj želene in prodajane. Če pa si zaželite kakšno posebno barvo, lahko klimatsko napravo po nakupu tudi pobarvate. Z nasveti ob nabavi Vam lahko pomaga naš pooblaščeni prodajalec. Z morebitno izbiro vam najljubše barve pa se boste lahko ukvarjali po nabavi, ko boste ugotovili, kakšen odtenek je idealen za vaš ambient. Izbrano stensko enoto bo serviser klimatskih naprav razdrl, da jo bo strokovnjak za barvanje pobarval z vašo izbrano barvo.

Za dodatne informacije nas lahko brezplačno kontaktirate prek telefonske številke 080 1959 ali prek e-pošte info@vitanest.si

Karmen Kompara
4.06.2020

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Sušenje rok
Drugi proizvodi
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube