Kako delujejo najbolj prodajane klimatske naprave?
21.02.2020

Nekateri si predstavljajo, da najbolj prodajane stenske klimatske naprave v prostor vpihujejo osvežen zunanji zrak. A to ni tako. Te klimatske naprave prostor hladijo tako, da odvzamejo toploto iz zraka v prostoru in jo odstranjujejo na prosto. Za dovajanje svežega zraka v prostor mora poskrbeti uporabnik prostora na drugačen način. Nekatere stropne enote klimatskih naprav omogočajo dovajanje svežega zraka, najprimernejše naprave za prezračevanje in rekuperacijo toplote pa so tako imenovani rekuperatorji toplote. Poznamo sisteme za centralno prezračevanje in naprave za lokalno prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Kako delujejo najbolj prodajane klimatske naprave

Kako poteka hlajenje prostora z najbolj prodajanimi stenskimi klimatskimi napravami v deljeni izvedbi?

Plin R32, kateri kroži v hermetično zaprtem klimatskem sistemu omogoča odvzem toplote iz prostorskega zraka in njeno odvajanje na plano. Klimatsko napravo v deljeni izvedbi (angleško »split system«) sestavljata dve ločeni enoti, zunanja in notranja. Proizvajalec plin napolni v posodo za plin, ki je nameščena v zunanji enoti, pooblaščeni monter pa z namestitvijo in povezavo notranje in zunanje enote omogoči kroženje plina.

Monter, ki izvaja vgradnjo naprav na objektu, notranjo in zunanjo enoto prek bakrene inštalacije poveže v hermetično zaprti klimatski sistem in s tem omogoči kroženje plina. Plin kroži med notranjo in zunanjo enoto klimatske naprave, od znotraj proti ven in zopet noter. Monter poskrbi, da v klimatskem sistemu kroži prava količina plina, glede na priporočila proizvajalca in razdaljo bakrene cevne inštalacije med notranjo in zunanjo enoto. S strokovno opravljeno vgradnjo in povezavo enot, izvedbo odvoda kondenzata, preizkusom tlaka plina v sistemu in električnim priklopom se vzpostavi ustrezno kroženje in s tem obdelovanje plina, njegovega agregatnega stanja, tlaka in temperature.

Pooblaščeni serviser izvaja tlačni preizkus delovanja klimatske naprave

4 sestavni deli klimatskega sistema v deljeni izvedbi so ključni za kroženje in obdelovanje plina v načinu hlajenja

 

Vse dele klimatske naprave, ki že tovarniško vsebuje plin R32, proizvede in sestavi proizvajalec v tovarni. Uporabnik take naprave še ne more uporabljati. Napravo v klimatski sistem namreč sestavi in poveže pooblaščeni strokovnjak, kar opravi neposredno na objektu uporabnika. Pooblaščeni strokovnjak za namestitev klimatske naprave je edini, ki lahko namesti napravo, jo poveže v sistem in priklopi na električno omrežje ter s preskusom delovanja omogoči pravilno delovanje in zanesljivo uporabo klimatske naprave.

 

  1. Tuljave uparjalnika v notranji enoti so napolnjene s plinom. Plin omogoča absorbiranje toplote iz zraka v prostoru. Topel zrak, ki pade na hladne tuljave uparjalnika se ohladi. Ventilator ohlajeni zrak, skozi lamele razpihuje po prostoru. Plin, ki se v tuljavah nahaja v tekočem stanju, se iz tekočega spreminja v plinasto in po bakreni cevni inštalaciji potuje proti kompresorju, ki se nahaja v zunanji enoti klimatske naprave.
  2. Kompresor v zunanji enoti s stiskanjem zmanjša prostornino plina, ki je po bakreni cevi pripotoval iz notranje enote. S tem se plinu dvigne tlak in temperatura, kar ga pripravi na kondenzacijski postopek.

  3. Kondenzator v zunanji enoti spremeni stanje plina iz pregrete pare nazaj v tekočino. Zunanji zrak absorbira toploto hladilnega sredstva, s čimer se mu temperatura zniža. Plin se ohladi in iz plinastega stanja zopet preide v tekočino. Toploto ventilator razpihuje na prosto. Hladilno sredstvo v tekočem stanju, prek ekspanzijskega ventila in bakrene inštalacije potuje nazaj v uparjalnik v notranji enoti in zgoraj opisani postopek se ponovi.

  4. Bakrena cevna inštalacija omogoča kroženje plina od notranje v zunanjo enoto in nazaj. Bakrena cev za tekočo fazo plina ima manjši premer kot cev za plinsko fazo plina. Standardni premer cevi za najbolj uporabljene klimatske naprave v gospodinjstvih (naprave hladilne moči od 2,5 do 4 kW), je 6,45 mm za tekočo fazo, za plinsko fazo pa 9,52 mm.

Nasveti ob nabavi klimatske naprave so dragoceni za zadovoljstvo uporabnika. Za potrebe naših poslovnih partnerjev, ki so strokovnjaki na področju klimatizacije imamo tudi tehnično gradivo in spletni dokumentacijski center, v katerem se nahajajo vse datoteke proizvajalca, tehnični listi, električne sheme, navodila za vgradnjo in servisiranje, slike in še veliko več.

Za dodatne informacije lahko brezplačno pokličete prek telefonske številke 080 1959, svetovalo vam bo izkušeno osebje našega podjetja.

 

21.02.2020

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube