Kako očistiti klimatsko napravo?

Daljši dan in pomlad sta popolna priložnost za čiščenje. Za večino je čiščenje neljubo opravilo a ga ni lepšega občutka kot stopiti v čist, prezračen prostor. Operemo zavese, stepemo preproge, globinsko se lotimo kavča,… kaj pa naša klimatska naprava? Predstavljam Vam nekaj nasvetov za redno čiščenje notranje enote klimatske naprave, ne glede na spol ali strokovnost. Naj vam postane lepa navada.

Čiščenje klimatske naprave je hitro in enostavno

Velikokrat mi na obisku pri kolegici, v prekrasnem prostoru v oči pade klima naprava umazano porumenele barve. Še bolj moteč je vonj zraka, ki piha iz nje. Fuj! To odvrne vsakogar, tudi mene, čeprav nisem največja ljubiteljica čiščenja in v mojem domu se ne vse sveti kot bi se moralo.

V zadnjih letih so oblikovalci klimatskih naprav zelo dovršeno razvili zunanji videz stenskih klimatskih naprav, zato se lahko vsestransko umešča v prostore in tudi estetsko izpopolni interier.

 

Naša naloga je, da poskrbimo, da bo klimatska naprava čista navznoter ter na zunaj. Čista naprava bo s svojim delovanjem učinkovito ohranjala sveži zrak, čista umazanij pa estetsko izpopolnjevala prostor...

 

Čiščenje notranje stenske enote je zelo preprosto, loti se ga lahko vsak in vzame le nekaj minut časa. Zajema zunanje in notranje čiščenje.

ZUNANJE ČIŠČENJE

Zunanje čiščenje predstavlja čiščenje površin enote, ki jih vidimo. Na površinah se namreč nabirajo maščobe in prah. Več kot 70 odstotkov prahu leti z nas, predstavlja naše mikroskopsko majhne, odmrle delce, ki so jim ponekod dodane še pršice, preostali prah v prostore vnesemo z dejavnostjo v prostoru ali ga prinesemo od zunaj. Prah v prostore vstopi tudi z naravnim prezračevanjem. Za lepše bivanje, gibanje in spanje v prostoru je priporočljivo, da zunanje površine klimatske naprave redno čistimo.

Klimatsko napravo od zunaj čistimo samo z multi funkcijsko krpo z izredno finimi, mikro vlakni, nekateri ji pravijo krpa za profesionalno poliranje. Izjemoma lahko uporabljamo tudi nežno metlico za prah. V primeru, da je površina klimatske naprave precej umazana, na krpico kanemo nekaj kapljic vode ali sredstva za steklo.

Krpica in metlica za čiščenje površine klimatskih naprav

Pazljivi moramo biti, da površine NE drgnemo z grobimi materiali, ker lahko povzročimo mini praske. Ravno tako NE uporabljamo močnih čistilnih sredstev, ker bodo uničila lesk.

Posebej natančni moramo biti pri čiščenju barvnih enot, kjer sta barva in premaz še občutljivejša.

NOTRANJE ČIŠČENJE

Notranje čiščenje zajema redno čiščenje filtrov za zrak. Umazani filtri ustvarjajo kondenzacijo v klimatski napravi, kar lahko povzroči razvoj mikroskopskih gliv, na primer plesni.

 

Redno čiščenje zračni filtrov klimatske naprave zagotavlja ustrezno delovanje naprave in varčevanje energije, saj zmanjša porabo elektrike.

 

6 KORAKOV ČIŠČENJA FILTROV ZRAKA

 1. Pred čiščenjem naprave izklopite napajalni kabel oziroma glavno stikalo.
 2. Dvignite pokrov klimatske naprave, dokler ne zaslišite ''klik''.

 3. Filtra za zrak previdno izvlecite iz naprave.

 4. S sesalnikom posesajte prah ali filtra nežno prepihajte s kompresorjem.

 5. Operite ju pod tekočo vodo, nežno otresite in pustite nekaj časa stati, da se popolnoma osušita.

 6. Suha filtra ponovno namestite v napravo in skrbno zaprite pokrov.

Potek čiščenja filtrov klimatske naprave

6 PREPOVEDI PRI ČIŠČENJU FILTROV

 • Naprave ne smemo čistiti vklopljene.
 • Z rokami se ne dotikamo kovinskih delov.
 • Ne uporabljamo bencina, razredčil, loščil, insekticidov in drugih agresivnih sestavin.
 • Ne drgnemo jih s krtačami, trdimi gobicami in podobnimi pripomočki ali delamo na silo, ker filtre lahko poškodujemo.
 • Ne namakamo jih v vodi.
 • Ne izpostavljamo jih sončnim žarkom ali pihanju vročega zraka.

Ob redni uporabi klimatske naprave priporočamo čiščenje filtrov na dva tedna, površine notranje enote pa lahko obrišemo ob rednem tedenskem čiščenju stanovanja, s tem preprečimo dolgotrajno nalaganje maščobi in prašnih delcev ter s tem drgnjenje površin.

Ali je treba klimatsko napravo pripraviti na sezono hlajenja?

Odgovor je da, kljub rednemu čiščenju notranje enote se malo bolj vešči lahko lotite tudi čiščenja zunanje enote.

Po čiščenju pa uživajte v vašem popolnem in čistem prostoru, še bolj pa v čistem ozračju, ki ga omogoča sistem filtracije zraka skozi klimatsko napravo. Za doživetje razkošja priporočam izbiro estetsko izpopolnjene klimatske naprave, ki ima dovršen sistem filtracije s plazemsko tehnologijo, ki nevtralizira viruse, bakterije in ostale mikroskopsko majhne delce (PM 2,5).

Za dodatne informacije lahko brezplačno pokličete prek telefonske številke 080 1959, svetovalo vam bo izkušeno osebje našega podjetja.

 

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube