Ali je treba klimatsko napravo pripraviti na sezono hlajenja?
14.02.2020

Pomlad je primeren čas, da svojo klimatsko napravo pripravite na hladilno sezono. Zunanja enota namreč jeseni, pozimi in zgodaj spomladi zbira umazanijo okoli svojih hladilnih reber, kot na primer odrezke trave, drobce listja, puhasta semena topole, cvetni prah vrbe in ostalo umazanijo.

Priprava klimatske naprave na sezono

V vročem poletnem dnevu ne bi dolgo zdržali zaviti v mehko odejo. Zagotovo bi se pregreli, ker telo ne bi uspelo odvajati toploto. Vaša klimatska naprava bi lahko imela isti problem, če ne boste ukrepali pravočasno, pred pričetkom sezone hlajenja. Najpomembnejše opozorilo pa je, da vas ne ukrepanje lahko tudi nekaj stane. Torej, kdaj ste nazadnje preverili, v kakšnem stanju je vaša zunanja enota klimatske naprave? Če se še vedno sprašujete, zakaj je to pomembno predlagam, da berete naprej.

Učinkovitost delovanja klimatske naprave v načinu hlajenja prostora je podobna hlajenju našega telesa.

Prek hladilnega ciklusa hladilnega plina R32, ki poteka prek toplotnega izmenjevalnika v notranji enoti klimatske naprave, se toplota odstrani iz zraka v prostoru na plano. Vroče hladilno sredstvo preide v zunanjo enoto, prek katere se odvaja toplota, ki jo je hladilno sredstvo absorbiralo iz notranjega zraka v prostoru. V zunanji enoti klimatske naprave so nameščeni kompresor, kondenzator in ventilator. Kondenzatorska rebra pomagajo napravi učinkovito odvajati toploto. Ventilator pomaga pihati zrak prek reber kondenzatorja, da se toplota sprosti na zunanji zrak. Kondenzat, ki je nastal pri hlajenju se ravno tako odvaja iz notranjega prostora na prosto, recimo v žleb. Gotovo si predstavljate, da bo naprava slabše odvajala toploto in bo posledično manj učinkovita, če bo zamazana in bo pretok zraka oviran. Tudi vaše telo bi se pregrelo, če bi ga v poletni vročini zavijali v odejo.

Ne samo, da umazana klimatska naprava ne bo učinkovito ohladila vaših prostorov, postala bo bolj potratna. In ne le to, zanemarjanje čiščenja zunanje enote v primeru nabiranja nesnage vas v skrajnem primeru lahko drago stane. V kolikor ne zagotovite ustreznega pretoka zraka okrog kondenzacijskih reber, se klimatska naprava lahko pokvari ravno, ko bo najbolj vroč poletni dan v letu, strokovnjak pa takrat verjetno ne bo tako hitro dosegljiv kot bi si želeli.

S pravočasnim načrtovanjem pregleda in čiščenja zunanje naprave si lahko prihranite nejevoljo sredi neznosne poletne vročine. Hlajenje s čisto in vzdrževano klimatsko napravo bo učinkovitejše, s tem pa boljše tudi vaše razpoloženje. Priporočam pregledovanje, čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave vsako pomlad. Ko bo strokovnjak za klimatske naprave očistil enoto, vam ne bo treba skrbeti do naslednje sezone a kljub temu ostanite pozorni.

 

Čiščenje zunanje enote bo strokovnjak opravil s čistili, ki jih priporoča proizvajalec, sesalnikom z nastavkom za mehko krtačo, mehko metlico, delovnimi oblačili, rokavicami in zaščitnimi očali. Potreboval bo tudi cev z razpršilcem vode.

 

Potek čiščenja:

  1. Najprej je potrebno napravo izklopiti in prekiniti dotok električne energije.
  2. V električni omarici se izklopi varovalko, na katero je vezana klimatska naprava.
  3. Z rokami in metlico se odstrani velike koščke nesnage.
  4. Plasti kondenzatorja se pazljivo in nežno posesa z nastavkom z mehko krtačo, da se kondenzator ne bi poškodoval.
  5. S pršilnikom cevi za vodo se očisti prah in ohlapne odpadke (travo, listje in podobno).
  6. Zunanjo enoto se razprši s penečim čistilom, ki ga je priporočil proizvajalec.
  7. Po 15 minutah bo čistilo nase vezalo umazanijo na rebrih kondenzatorja.
  8. Čistilo se s kondenzatorja spere s pršilnikom vode.

Tak postopek se v okoljih, kjer se enota lahko bolj zamaže, opravi najmanj en krat letno, lahko tudi dva krat, recimo pred pričetkom sezone hlajenja in pred sezono ogrevanja. Najbolje je, da ga opravi strokovnjak.

Vzdrževanje klimatske naprave ne vključuje le čiščenje zunanjih enot, katerega je najbolje, da opravi strokovnjak ampak tudi enostavnejša opravila, ki jih opravite sami. Najpomembnejši opravili, kateri omogočata učinkovito delovanje klimatske naprave in jih lahko uporabnik klimatske naprave opravi sam sta:

  • Redno čiščenje filtra ter površine notranje enote klimatske naprave.
  • Pregled pretočnosti cevi odvoda kondenzata iz notranje enote.

Redno čiščenje filtra pod vodo

Odvodna cev za kondenzat

Res je, da se vse potrebne informacije o čiščenju in vzdrževanju klimatske naprave nahajajo v navodilih za uporabo in vzdrževanje klimatske naprave, ki jih vsak kupec prejme ob nakupu klimatske naprave a uporabniki klimatske naprave navodila pogosto založijo ter se zaradi tega kasneje ne znajdejo.

 

Priprava klimatske naprave za učinkovito delovanje v sezoni hlajenja se prične z načrtovanjem čiščenja.

V enodružinskih gospodinjstvih se redko dogaja, da ne bi dobro poskrbeli za čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave ali njene okolice. Pri uporabnikih, kjer odgovornosti povezane s čiščenjem klimatske naprave niso določene, se lahko zgodi, da se čiščenje zanemari, zato predlagamo, da med sorodniki, sodelavci, znanci in prijatelji ob pravi priložnosti širite zavedanje o pomenu pravočasnega in rednega čiščenja in vzdrževanja klimatskih naprav ter jim s tem pomagate prihraniti slabo voljo in stroške.

Klic strokovnjaka za načrtovanje čiščenja

Proizvajalci naprave načrtujejo in oblikujejo tako, da so kompaktne, se lično umestijo v prostore, hkrati pa dosegajo najvišjo učinkovitost. Ko pa je enkrat naprava v uporabi, je tudi uporabnik tisti, ki mora skrbeti za njeno učinkovito delovanje. Vsem uporabnikom klimatskih naprav priporočamo pravočasno načrtovanje in izvedbo čiščenja klimatske naprave. Za klimatske naprave Mitsubishi Electric lahko informacije dobite tudi prek osebja naše tehnične podpore, ki z veseljem svetuje o tem in drugih izzivih povezanih z njihovo uporabo.

Za dodatne informacije lahko brezplačno pokličete prek telefonske številke 080 1959, svetovalo vam bo izkušeno osebje našega podjetja.

14.02.2020

Vas zanima več iz te teme?

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube