Nizka poraba energije s klimatsko napravo
29.07.2020

Klimatske naprave porabijo malo električne energije saj večino energije za klimatizacijo prostorov proizvedejo s pomočjo tehnologije toplotnih črpalk, le manjši delež energije črpajo iz električnega omrežja. Z nasveti ob nabavi, ki jih pridobite pri specializiranih prodajalcih, ki opravijo tudi ogled prostorov, se dodatno podučite o tehnologiji varčnega delovanja klimatskih naprav.

Predstavljamo vam nasvete za varčnejše delovanje klimatske naprave

Pred nakupom preverite verodostojnost in strokovnost prodajalca ter uveljavljenost in tehnične lastnosti ponujene klimatske naprave. Najvarčnejše so uvrščene v štiri kategorije, ki jih označuje črka A in simbol +. Najvišji energijski razred je A+++, sledijo A++, A+ in A. Družbeno odgovorni proizvajalci klimatskih naprav tudi sami javno objavljajo dokumentacijo povezano z rabo energije, skladno z evropsko direktivo ErP. S pomočjo razredov na hitro ugotovimo, kako varčno napravo kupujemo. Ker pa razrede opredeljuje določen razpon učinkovitosti, se splača v podatkovni kartici preveriti tudi sezonsko učinkovitost pri hlajenju (koeficient SEER) in gretju (koeficient SCOP). Višje kot je to število bolj je naprava učinkovita.

 

Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na to, koliko energije porabi vaša klimatska naprava, zato izračunavanje stroškov porabe ni natančna znanost.

 

Ključni dejavniki, ki po nakupu vplivajo na porabo energije so povezani predvsem z vremenom, lokacijo namestitve naprave v prostoru in zunaj, rabo in načinom uporabe, lastnostmi in geografsko lego objekta ter izbranega klimatiziranega prostora, nenazadnje pa starost in stanje naprave.

Kaj lahko naredite, da sami dodatno zmanjšate porabo?

Poskrbite, da bodo vsi uporabniki klimatiziranega prostora vedeli za vaše cilje na področju prihranka energije. V podjetju organizirajte sestanek, doma pa načnite družinski pogovor, da razložite korake, ki jih boste izvajali, in kako lahko vsi prispevajo. Ne boste mogli zmanjšati porabe energije, če ostali uporabniki prostorov ne sodelujejo. Opišite jim spremembe in določite standardno temperaturo v prostoru, še najbolje pa bo, da jih seznanite s preprostimi koraki, pri katerih lahko sodelujejo.

Predstavljamo 6 korakov za zmanjšanje porabe energije pri rabi klimatske naprave.

1. Spremljajte zunanjo temperaturo in z višanjem zunanje temperature popravite nastavljeno prostorsko temperaturo, vsaj za 1 °C višje od prvotno nastavljene

Delovanje in s tem upravljanje klimatske naprave oziroma želene temperature v prostoru je povezano z vremenskimi razmerami. S prakticiranjem višanja želene notranje temperature skladno z višanjem zunanje temperature boste pridobili zavedanje na kakšno temperaturo je nastavljen vaš termostat. To lahko storite v toku dneva, saj se od toplega poletnega jutra do vročega popoldneva zunanja temperatura dviguje. Zunanja enota se mogoče pregreva, če je izpostavljena neposrednim sončnim žarkom in vgrajeni senzor temperature ne daje prave informacije o temperaturi zunanjega zraka. Učinkovitost rahlo pade in rahlo naraste poraba, vendar ne bistveno, za približno 8 % se poveča poraba, če zunanja temperatura naraste iz 30 na 40 °C. Poraba energije klimatske naprave se malce poveča, ko se poveča pregretost zunanjega ozračja, zato se bodo te majhne spremembe na dolgi rok še povečale.

2. Uporabite pametne funkcije upravljanja

Če želite učinkovito uporabljati svojo klimatsko napravo, jo morate upravljati razumno in spremljati njeno delovanje. Na srečo Vam pri tem pomagajo daljinski upravljalniki s časovniki delovanja in avtomatiziranimi funkcijami prihranka. Z nastavitvijo časovnika boste želeno temperaturo nastavili intervalno in prilagodili vašim urnikom, navadam in tudi vremenskim napovedim. Z uporabo funkcije prihranka (I save) pa kadarkoli lahko hitro preskočite iz trenutnih nastavitev v bolj varčno delovanje.

Novejše klimatske naprave pa lahko upravljate tudi s pametnimi napravami na daljavo (mobilnik, tablica ali računalnik) z uporabo mobilne aplikacije izvajate nadzor v oblaku. S temi avtomatiziranimi načini upravljanja lahko poskrbite, da klimatska naprava deluje neprekinjeno na nižji hitrosti ventiliranja ter namesto funkcije hlajenja nastavite funkcijo razvlaževanja in izvajate ostale funkcije upravljanja. Z mobilno aplikacijo boste lahko tudi iz službe ali druge oddaljene lokacije spremljali delovanje in vreme na lokaciji ter klimatsko napravo ugasnili, če nikogar ni v prostoru.

Klimo lahko upravljate preko pametne naprave

3. Zadržite klimatiziran zrak v prostorih

Tudi energijsko najbolj učinkovite klimatske naprave ne boste najbolje izkoristili, če boste pustili, da vam iz prostora uide ves klimatiziran zrak. Pametno prezračevanje, skrbno zapiranje odprtin, dodatna izolacija ovoja stavbe in vgradnja prezračevalnih naprav z rekuperacijo toplote pripomorejo k povečanju prihrankov energije. A že, če boste skrbno zapirali in iz zunanje strani zastirali okna ter prostore temeljito prezračili zgodaj zjutraj, boste povečali prihranke energije.

4. Izvajajte redno čiščenje filtrov, odprtin in prostorov

Klimatska naprava bo porabila manj energije, če se ne bo borila proti umazanim filtrom in blokiranemu pretoku zraka skozi odprtine. Z rednim čiščenjem filtrov in pretokov zraka pred in po sezoni bo vaša klimatska naprava učinkovitejša in varčnejša. Seveda urnik čiščenja povečate, če je to potrebno. Pogostost čiščenja klimatske naprave je namreč odvisna od uporabe naprave in ostalih bivalnih navad uporabnikov. Poleg čiščenja klimatske naprave je za preprečevanje nalaganja prašnih delcev pomembno tudi redno čiščenje prahu z ostalih površin v prostoru. Ob tem poskrbite tudi, da pohištvo in prostorska postavitev enot ne ovirajo ali celo blokirajo zračnega pretoka skozi naprave.

Z rednim čiščenjem filtrov bo vaša klima učinkovitejša in varčnejša

5. Poskrbite za servisiranje

Če bi videli, kaj vidijo serviserji, ko pridejo servisirati zanemarjeno klimatsko napravo, bi razumeli, zakaj je redno vzdrževanje tako pomembno. Filtri se lahko tako zamašijo s prahom, da prah prekorači mejo filtra in se zbira tudi na ventilatorjih in motorjih ter upočasnil vaš sistem, zaradi česar se bo naprava mučila, da bo dosegla nastavljeno temperaturo in s tem bo porabila več energije. Ravno tako lahko pride do zamašitve odvoda kondenzata. Servisiranje in po potrebi zamenjava dotrajanih delov omogočajo, da vaš sistem deluje bolj učinkovito in porabi manj električne energije. Vzdrževanje pomaga ohranjati prvotno učinkovitost in podaljšuje življenjsko dobo klimatske naprave. Za izvedbo servisiranja najemite strokovnjaka, ki je tudi pooblaščen za servisiranje in ima spričevalo za F pline.

6. Zamenjajte iztrošeno in potratno klimatsko napravo

Klimatske naprave za stanovanja in poslovne prostore so vedno bolj izpopolnjene, zato je iztrošeno in potratno klimatsko napravo pametno zamenjati za novo, učinkovitejšo in varčno. Nove tehnologije so naravnane za prihranke energije, novejši modeli so učinkovitejši in varčnejši od starejših.

Starejše klimatske naprave so tudi naprave s fiksno močjo delovanja, novi modeli pa delujejo na osnovi inverterske tehnologije, kar pomeni stalno prilagajanje moči delovanja glede na potrebe, brez potratnih vklopov in izklopov. Inverterski frekvenčni pretvornik v napravi prilagodi delovanje tako, da naprava deluje s trenutno zmogljivostjo, ki je potrebna. Inverterska tehnologija je ključna za varčno delovanje.

V zadnji letih so se izboljšala tudi hladilna sredstva, ki jih vsebujejo klimatske naprave. Novejša mešanica, plin R32 ima kemijske in fizikalne lastnosti, ki omogočajo večjo učinkovitost in samo še tretjino vpliva na globalno segrevanje. Ker iztekanje hladilnega sredstva prispeva k podnebnim spremembam, je odločitev za novo klimatsko napravo, ki vsebuje okolju prijaznejše F pline, družbeno odgovorno dejanje. Katalogi klimatskih naprav vsebujejo podatek o tipu in količini plina v napravi in potencialu globalnega segrevanja (GWP).

Za dodatne informacije nas lahko brezplačno kontaktirate prek telefonske številke 080 1959 ali prek e-pošte info@vitanest.si

 

29.07.2020

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Sušenje rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube