Vročina obremenjuje srčno žilni sistem
12.03.2021

Vsi komaj čakamo poletje, počitnice in preživljanje časa v naravi. Visoke poletne temperature pa niso vedno sproščujoče in lahko predstavljajo breme za ljudi, še posebej za posameznike s srčno žilnimi težavami. Naša sposobnost oddajanja toplote je odvisna od razlike v naši temperaturi in temperaturi ter vlažnosti okoliškega zraka. Na prostem se najtežje spopadamo s soparo in vročinskimi valovi, z uporabo klimatizacije pa se v bivalnih in delovnih prostorih tema dvema poletnima fenomenoma spretno izognemo.

Priporočljivo se je izogniti vročinskim valovom in se umakniti v klimatizirane prostore

V vročem okolju srce pospeši pretok krvi in jo preusmeri na površino telesa, v kožo. Žile na površini se razširijo, v obraz postanemo rdeči in na dotik toplejši, pričnemo se znojiti. Pri tem naravnem procesu hlajenja izgubljamo telesno tekočino in rušimo ravnovesje vode v telesu, zato pričnejo nastajati hormoni, ki zmanjšujejo potenje ter s tem oddajanje toplote. Če zunanja temperatura preseže telesno temperaturo in je vlažnost izjemno visoka, se znojenje preneha. Brez nadomeščanja tekočine nastopi dehidracija. Osebam s srčno žilnimi boleznimi in drugimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih se zmanjša občutek žeje, grozi vročinska kap. Toleranco na višje zunanje temperature lahko zmanjšujejo tudi različna zdravila.

Vročina povzroča utrujenost in zaspanost ter vodi v poslabšanje srčno žilnih bolezni

Vzdrževanje stalne telesne temperature v vročem okolju predstavlja velik napor za telo, posebej pri bolnikih, starostnikih, delavcih na prostem in športnikih. Nadomeščanje tekočin v vročih poletnih dneh je zelo pomembno.

Brez nadomeščanja tekočin nastopi dehidracija

V vročini in sopari je najhuje tistim osebam, ki ne pravočasno občutijo žeje. Starejšim z leti občutek za žejo pogosto tako oslabi, da ob pojavu dehidracije sploh ne čutijo žeje, temveč se takoj pojavi omotica in glavobol. Vse skupaj je lahko prevelik napor za oslabljeno srce. Osebe s srčnim popuščanjem mora obravnavati zdravnik, ki glede na simptome oziroma odzivanje telesa nadzira tudi vnos tekočin in soli. Na vročini trpijo tudi žile na nogah, predvsem v stoječem položaju. Povečanje pritiska na žilne stene lahko povzroči razširjene žile, bolečine, otekanje nog, občutek težkih nog, krče in nemirne noge. Brez ustreznega zdravljenja lahko nastanejo ponavljajoča vnetja in tudi razjede.

Osebam z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih se zmanjša občutek žeje, grozi vročinska kap

 

Na prostem se najtežje spopadamo s soparo in vročinskimi valovi, zato je priporočljivo umakniti se v klimatizirane prostore. Z uporabo klimatskih naprav se v bivalnih in delovnih prostorih tema dvema poletnima fenomenoma spretno izognemo.

 

S klimatizacijo prostorov proti poslabšanju srčno žilnih bolezni

Ko je ozračje hladnejše, telesna toplota seva v hladnejše okoliško ozračje z manj napora. Klimatske naprave za stanovanja in poslovne prostore klimatizirajo prostore v skladu s potrebami uporabnikov. V primeru srčno žilnih težav ne zavlačevati z obiskom zdravnika saj z nabavo klimatske naprave ni mogoče nadomestiti zdravljenja, lahko pa olajšate težave. Z nasveti ob nabavi klimatske naprave si lahko pomagate takoj, da pričnete raziskovati prednosti klimatizacije prostorov za vaše zdravje že to poletje. Pred nabavo klimatske naprave je koristno pridobiti ključne informacije s katerimi boste lahko suvereno izbrali in si zagotovili idealno klimo za vas. Mogoče še ne veste a obstaja tudi taka klimatska naprava, ki s pomočjo infrardečega senzorja gibanja lahko sledi vašemu gibanju po prostoru in temu primerno prilagaja delovanje. Edinstvena klimatska naprava MSZ-LN je dobavljiva v štirih barvah: rubinasto rdeči, oniks črni, perla beli in beli.

3D i-see senzor

Predlagamo, da se za klimatizacijo prostora odločite še preden nastopi vročina. Smo pooblaščeni uvoznik in distributer za klimatske naprave Mitsubishi Electric in imamo mrežo monterjev po vsej Sloveniji. Za dodatne informacije ali nasvete glede izbire klimatske naprave za vaše potrebe smo na razpolago brezplačno prek telefonske številke 080 1959 ali e-pošte info@vitanest.si .

12.03.2021

Vas zanima več iz te teme?

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube