Zaščita pred ogljikovim monoksidom - CO
26.10.2020

Ogljikov monoksid je plin brez vonja in barve, gorljiv in strupen. Nastane z nepopolnim izgorevanjem ogljika - tlenje. Zbira se pri tleh in človek ga ne more zaznati brez detektorja. Z njim se v domovih srečamo pri gorenju v pečeh, ki dobijo premalo kisika, v okolju pa prek izpušnih plinov motorjev z notranjim izgorevanjem. Pred strupenim ogljikovim monoksidom se lahko zaščitimo na več načinov. Brez kurilnih naprav na fosilna goriva boste v hiši veliko boljo zdravo in varno bivali. Uporaba toplotnih črpalk in klimatskih naprav je varnejša izbira, saj pri njihovem delovanju ne nastaja ogljikov monoksid.

Z uporabo toplotne črpalke in klimatske naprave bo bivanje bolj zdravo in varno.

Dolga zgodovina ugotavljanja toksičnosti ogljikovega monoksida

Aristotel (384–322 pr. n. št.) je prvič zapisal, da je pri gorenju premoga ugotovil nastajanje strupenega dima. S sežiganjem premoga v zaprti kopalnici so v starodavni Evropi izvajali usmrtitve zapornikov. Leta 1776 je francoski kemik de Lassone prvi umetno pripravil ogljikov monoksid s segrevanjem cinkovega oksida s koksom. Leta 1800 je britanski kemik William Cruikshank dokazal, da je CO sestavljen iz ogljika in kisika. Kasneje je francoski fiziolog Claude Bernard temeljito študiral toksičnost CO, leta 1846 je psa izpostavljal vdihavanju CO in ugotovil, da je pasja kri postala "bolj svetlo rdeča kot katera koli arterijska kri". Ta "češnjevo rdeča" kri je pozneje znana kot značilen simptom zastrupitve s CO. Leta 1894 so ugotovili, da je ena izmed sestavin dima ogljikov monoksid.

Že pri zelo nizkih izpostavljenostih ogljikovemu monoksidu se zazna glavobol in omotičnost, kateri sledi blodnja in nezavest.

Zastrupitve s CO so pogostejše v času kurilne sezone

Že pri zelo nizkih izpostavljenostih ogljikovemu monoksidu se zazna glavobol in omotičnost, kateri sledi blodnja in nezavest. Smrt nastopi zelo hitro, odvisno od stopnje koncentracije in časa izpostavljenosti plinu. Nekateri razvijejo tudi druge simptome, kot na primer poslabšanje vida, bolečino v trebuhu in težave z živčevjem. Pri otrocih se zastrupitev lahko kaže z zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, slabostjo, krči, bruhanjem, prebavnimi motnjami in glavobolom. Pojavijo se lahko tudi bolečina v trebuhu, prebavne motnje, pospešeno dihanje in krči. V Sloveniji se vsako leto s CO zastrupi in umre nekaj ljudi. Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja podatek, da je v desetih letih (2008 – 2018) pri nas zaradi zastrupitve s CO umrlo 96 ljudi.

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so v času kurilne sezone pogostejše, ko se uporabljajo naprave za ogrevanje na fosilna goriva. Raven CO se običajno poveča zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje peči in gorilnikov za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter zaradi slabo prepustnih dimnikov. CO se sprošča pri gorenju ogrevalnih naprav, ki delujejo na les, kurilno olje, bencin, oglje ter premog ter pri gorenju kaminov, ognjišč ter generatorjev.

Pri pojavu suma na prisotnost CO v zraku je potrebno takoj izklopiti vse gorilne naprave in prezračiti prostore. Če obstaja sum, da se je kdo od prisotnih zastrupil, je potrebno osebo čim prej peljati k zdravniku, pri tem mora čim bolj mirovati. Zdravniku povejte za svoj sum, da bo s krvno preiskavo preveril, v kakšni količini je v krvi prisoten CO. Zdravljenje poteka s pomočjo vdihavanja 100 odstotnega kisika.

Kako lahko zaščitite sebe in svoje najbližje pred strupenim ogljikovim monoksidom?

 

Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se boste najbolje izognili z učinkovitimi preventivnimi ukrepi. Poskrbite za redno vzdrževanje kurilnih naprav, čiščenje dimnikov in ustrezno ter redno prezračevanje. Še bolje je, da za ogrevanje prostorov in sanitarne vode uporabite toplotno črpalko ali klimatsko napravo, z njihovim delovanjem se ogljikov monoksid ne ustvari.

 

Toplotne črpalke so idealna investicija za zdravo, učinkovito in varčno ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode. Za manjše prostore pa predlagam klimatske naprave, ki varčno ogrevajo posamične stanovanjske prostore, tudi pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah, poleg tega pa vsebujejo filtrirne sisteme, ki zrak tudi prečistijo. Slednje lahko uporabimo tako za ogrevanje pozimi kot hlajenje prostorov poleti.

Veliko stanovanj ima plinski štedilnik ali pečico. Teh nikoli ne uporabite za ogrevajte prostorov in imejte jih prižgane le, če jih lahko nadzorujete. Poskrbite tudi za pravilno dimenzioniranje in delovanje kuhinjske nape.

Če imate doma generator je pomembno, da ga ne pustite delovati v zaprtih, neprezračenih prostorih, kot na primer v kleti ali garaži, še posebej, če so ti prostori povezani z bivalnim delom stanovanja. Tudi avtomobilov, motorjev in kosilnic na motorni pogon ne zaganjajte v zaprtih prostorih (garažah ali delavnicah).

Zanimivost

O uporabi ogljikovega monoksida v medicinske namene pa pišejo raziskovalci Vojaške medicinske univerze v Shaghaiu. Ti so leta 2017 objavili raziskavo v kateri navajajo, da je ogljikov monoksid obetavna molekula za pospeševanje regeneracije živcev po travmatični poškodbi možganov.

Za dodatne informacije nas lahko brezplačno kontaktirate prek telefonske številke 080 1959 ali prek e-pošte info@vitanest.si .

26.10.2020

Vse pravice pridržane © Vitanest d.o.o., Industrijska cesta 1 F, Kromberk, 5000 Nova Gorica | Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Politika zasebnosti | Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.

Klimatizacija
Ogrevanje s toplotno črpalko
Prezračevanje
Čistilniki zraka in sušilniki rok
Dodatna oprema
Potrebujem strokovno pomoč!
Instagram
Youtube